torsdag 24 april 2014

Givande stopp vid Ålsjön





Idag var det premiärtur från Uppsala upp till Söderhamn och stugan på Skatön. Endast några kilometer söder om Söderhamn ligger Ålsjöns naturreservat alldeles intill E4. Efter ett par trista timmar i bilen är det skönt och livgivande att stanna till där en stund för att se vilka vårfåglar som eventuellt dykt upp.

Ålsjön är an vassrik sjö och känd som en av länets bättre fågellokaler. Ca 200 arter har observerats vid sjön och ca 60 häckar där. Karaktärsfåglar är änder, gäss och vadare. Rovfåglar ses ofta, t ex brun kärrhök och fiskgjuse. Sjön avsattes 1978 som reservat i samband med den nya dragningen av E4 som gick rakt igenom området. Några år senare dämdes sjön nästan en meter för att få mer klarvattenytor. Sjön ligger på vägens östra sida. På andra sidan finns Ålsjöängarna som är stora madmarker. De är också fågelrika. Dit kan man komma genom en tunnel under vägen.
Dagens korta stopp utmynnade bl a i vitkindad gås (knappt 100-tal), grågås, skedand, snatterand, bläsand, gräsand, knipa, vigg, skäggdopping, storspov, rödbena och sävsparv. Mycket givande för en knappt 15 minuters promenad fram och tillbaka längs trätrallen i sjökanten. Men platsen är mer värd en så. Ta dig gärna tid och vandra runt hela sjön. Det är en fin promenad och då får du förutom sjön också kontakt med granskogen på dess sydsida och åkermarken på nordsidan. På sydsidan finns ett torn. Ta dig också gärna tid med Ålsjöängarna på andra sidan vägen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar