lördag 26 april 2014

Skatrevet – fint nu 2,5 år efter talloljeeländet


 
Sista helgen i april, varmt och snöfritt. Så här års brukar det vara en del snö kvar och lite besvärligt att ta sig ut till revet. Men nu, efter den vinter som knappast var, går man enkelt ditut på upptorkade stigar. Lågvatten i havet är det också, så den sista passagen, där man normalt brukar få hoppa fram på stenarna, tar man sig nu torrskodd fram.

Solen flödar och det känns fint att återse revet med dess 180 grader sikt över öppet hav. Speciellt glädjande är att det nu knappast går att se någon tallolja längre. Man får nu riktigt leta för att hitta några smärre rester. Kommunens heroiska saneringsprojekt och havets vågor har nu gett resultat efter två förlorade år. De två gångna somrarna har det inte varit kul att komma ut till revet, fullt av oljeindränkta stenar och saneringslådor som det varit. 

Nu törs man t o m sätta sig ner på ett par stenar för att fika och titta efter fåglar. Skatrevet är ju en av kustens bästa fågellokaler. Vid ett par korta besök lördag-söndag såg och hör vi t ex gluttsnäppa, rödbena, storskrake, småskrake, ejder, ängspiplärka och många sädesärlor. I skogen strax innanför revet sjöng en trädgårdssångare. Över Penninggrundet i norr cirklade en gammal havsörn och satte fart på alla skrattmåsarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar