torsdag 19 mars 2020

Högsta Domstolen fastställde Naturskyddsföreningen i Varbergs klagorätt vad gäller Gekås-ägarens slottsbygge


Vilken dag! När jag förra veckan fick veta att Högsta Domstolen bekräftade Mark- och Miljööverdomstolens beslut att Naturskyddsföreningen i Varberg visst har klagorätt vad gäller Falkenberg kommuns bygglov till Gekås ägare Thomas Karlsson. 


Han hade köpt den gamla Hallandsgården Ängarna i Svartrå och där ämnade han bygga sig ett slott. Vilket bygglovsnämnden i Falkenberg tillstyrkte 2017. Vi var flera som reagerade starkt. Skälen var flera. Området är av riksintresse för naturvård, kulturmiljö och friluftsliv. Fastigheten ligger inklämd mellan två naturreservat, Sumpafallen och Floastad. Detta var inte ordentligt beaktat i kommunens beslutsunderlag. 

Det enda oberoende externa underlaget gällde kulturmiljön och kom från organisationen Kulturmiljö Halland, en sektion inom länsmuséet. Man gjorde tummen ner för byggprojektet. Detta struntade kommunens bygglovsnämnd helt i. Man fick känslan att allt var riggat för att Thomas Karlsson skulle få sitt slott.


Det kom två överklaganden, dels från mig och Mats Widgren, dels från Naturskyddsföreningen i Varberg. Överklagandena gick till länsstyrelsen. Länsstyrelsen beslutade att ingen av oss hade rätt att klaga, då det enligt Plan- och Bygglagen krävs att man är intillboende granne ("staketgranne"). 

Där släppte Mats och jag processen, då vi bedömde chansen som liten att två privatpersoner skulle få framgång i högre instans. Tack och lov gav inte Naturskyddsföreningen upp. Det fanns några rättsfall tidigare där stora föreningar fått klagorätt. Visst hopp fanns således. 

Nånstans här dök den s k Århuskonventionen upp. Det är en FN-konvention, ratificerad av både EU och Sverige. Dess syfte är att säkra medborgares och föreningars rätt att medverka i beslut om miljöfrågor. Den anfördes i överklaganden. 

Nåväl, Naturskyddsföreningen överklagade länsstyrelsens beslut till Mark- och Miljödomstolen. Samma visa där, domstolen delade länsstyrelsens syn på klagorätten. 

Naturskyddsföreningen gav sig inte, utan överklagade till Mark- och Miljööverdomstolen. Och se, den upphävde det tidigare beslutet, detta med hänvisning till just Århuskonventionen. Detta verkade vara den första instans som kände till konventionen.

Mark- och Miljööverdomstolen insåg samtidigt att beslutet var av stor principiell vikt och skulle komma att få prejudicerande effekt. Därför bjöd den in för att överklaga till Högsta Domstolen. Det nappade dels Thomas Karlsson själv, dels kommunens bygglovsnämnd, på. Men Högsta Domstolen avvisade nu dessa två överklagandena och fastställde beslutet av Mark- och Miljööverdomstolen.

https://www.domstol.se/hogsta-domstolen/avgoranden/2020/56639/ 



Vad händer nu? Jo, länsstyrelsen ska nu granska sakärendet, d v s beakta det överklagande som Naturskyddsföreningen i Varberg gjorde av beslutet i bygglovsnämnden i Falkenberg.

Ett gott omen var att jag var i ett naturreservat då jag fick epost om HD:s beslut. Det kunde inte vara bättre. Jag var i Bergs naturskog vid Yngeredsforsdammen i mellersta Halland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar