torsdag 31 december 2020

En dagstur runt myrmarkerna vid Kullhult - Skårebo



Området ligger tre mil öster om Falkenberg. Närmaste by är Gräsås. Från Falkenberg tycker jag det är enklast att åka väg 150 mot Torup. Vid Mosilt (Moshult) tar man av söderut mot Gräsås. En kilometer söder om Gräsås går en liten väg mot Kullhult till vänster. Där ställer man strax bilen på höger sida av vägen i närheten av en elcentral. 




Där börjar vandringen. Den sker i huvudsak på en högplatå, men de två första kilometerna går uppför, på slutet blir det istället nedför. Höjdprofil i slutet av dokumentet. I uppförsbacken kan man komma ihåg att ibland titta bakåt, det är fin utsikt. Underlaget är i huvudsak grusväg genom vandringen som helhet. 




När man når gården Långhult är slitet med uppförsbacken över. En hög sten med nån religiös text står på höger sida. Gården har sett bättre dagar. 




Vägen planar ut och snart når man gården Kullhult. Därefter lämnar man det öppna landskapet och kommer in i skogslandet. Turen når sin nordligaste punkt vid den smala passagen mellan Södra och Norra Långasjön. Fint är att stanna för en rast här. 




Sen bär det söderut via Skårebo, Havsered, Höghult, Övre Höghult och Håshult. Mycket skog i olika åldrar, men med ett ökat inslag av öppen mark och sen med nedförslut ett par kilometer före målet.




Den stora myrmarken har man gått runt men knappast sett nåt av. En gammal byggnad vittnar om att torvtäkt skett. Naturreservatet har man inte heller sett mycket av, bara några stolpar som markerar gränsen. Reservatet bildades 2012 för att skydda ett skogsområde som brann 2008.  



 

Sträckan är 17 km. Man får räkna med att turen tar 5-6 timmar inklusive ett par raster. 

Kärestan har som ofta trackat även denna vandring på Wikiloc:

https://sv.wikiloc.com/spar-vandra/skogsbygden-mellan-moshult-och-oskarstrom-forest-landscape-between-moshult-and-oskarstrom-48535983

Där finns ytterligare detaljer om vandringen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar