onsdag 16 december 2020

Glommen utanför Falkenberg - bra utgångspunkt för vandring nära havet

 


Glommen är väl mest känt för Morups tånge fyr, sin fina fiskehamn, sin Fiskekrog, sina fantastiska badmöjligheter och dessutom för att vara en hot-spot för fågelskådare när atlantfåglarna blåser in. Men inte många, knappt alla ens som bor här, vet om att här är bra möjligheter att vandra. 



De flesta tänker nog på skogar i inlandet när vandring kommer på tal. Men det är fint också att vandra vid havet, i alla fall dagar när det inte blåser så mycket. Glommen, en mil norr om Falkenberg, är en bra plats att starta på. Hit går det stadsbuss, för närvarande nummer 2. Stiga på i Falkenberg gör man t ex vid Pressbyrån på Stortorget eller på andra sidan gatan vid ICA Kvantum. 

Som boende eller besökare i Glommen har man det väl förspänt för vandring. Endera går man längs havet norrut till Petters brygga, ca 8 km t o r. Eller så söderut runt Morups tånge, ca 3 km. Det funkar också hyfsat att gå in till stan efter havet, 9 km. Vid södra kanten av Tången (Korshamn) är det dock avstängt för fågelskydd under perioden 1/4-15/7. Väl framme i stan kan man ta bussen tillbaka. Eller så vänder man på turen åt andra hållet beroende på vinden.




Går man mycket behövs mer variation än att bara gå norrut eller söderut längs havet. Ett tips är då den tur jag gjorde häromdagen: Man går Fyrvägen söderut, så till vänster i T-korset. I nästa högerkurva vid Söndregård går en stig in, den följs till Tollsgård vid kustvägen. Sen går man några hundra meter på cykelbanan in mot stan. Där på andra sidan vägen går en stig österut i åkerkanten till Bryntebo. Från gården är det sen enkelt, bara att gå grusvägen österut i riktning mot Ramsjö mosse. Var mycket försiktig då stora vägen korsas vid Äspelunda, där är ibland mycket trafik. 




Efter en knapp km ser man på höger hand en liten röd byggnad med parkering och några små gräsmattor. Den kallas ”Modellflygplatsen”. Det stora flacka området bort mot skogen österut är en före detta sjö och mosse och en mycket välkänd lokal för rovfåglar. Jag såg både orm- och fjällvråk då jag gick förbi häromdagen. Kungsörn m m har jag sett tidigare.




Strax slutar vägen framåt, men fortsätter till vänster. Sen vänster igen efter passage av en inhägnad granplantering. Denna grusväg leder nu tillbaka mot stora vägen. Före den är en tallskog, ta den stig som går in till höger i riktning mot Bölse kvarn (tyvärr numer resterna av den; nån pyroman fick den att försvinna häromåret). Denna tallskog med rätt mycket ek också är en riktig pärla. Mycket mjuk mossa. Passar för fikarast. Stigen mynnar nära kvarnen och stora vägen.




Härefter går man tillbaka till Glommen via Hule trädgård, Lönestig gård, den fina lövskogen där, och sen strandängarna med bl a Digesgård naturreservat och Pannebo håla. 







Turen är 14 km och tog mig 4 timmar inklusive rast. Landskapet varierar med åkrar, betesmarker, skog och strandängar. Underlaget är grusstigar, dito vägar och några partier asfalt (Fyrvägen, Bölse - Lönestig).

Jag har gått delar av denna runda förut. Men aha-upplevelsen denna gång var tallskogen strax bakom Bölse kvarn. Balsam för den corona-plågade själen.



Pannebo hålor, Digesgård naturreservat

I Glommen finns året runt livsmedelsaffären Handlarń vid bussens ändhållplats, snart i helt nybyggt hus, och pizzerian i hamnen. Under sommarhalvåret Fiskekrogen och ett par fika-möjligheter. 

Om man inte kan ta bussen, eller rentav cykla, kan man parkera bilen längst ut mot Glumstenen. Där finns strax efter småbåtshamnen en väl tilltagen parkering. 

Välkommen till Glommen på vandring!




2 kommentarer: