torsdag 31 augusti 2017

Biskopstorp i Halland - naturreservatet med stort N



I södra Halland, nära Kvibille i Halmstads kommun, ligger nog det mest kompletta naturreservatet jag varit i. Åtminstone har det gett mig en totalupplevelse. Det har allt: vacker natur med mycket lövskog, berg och sjöar, en bitvis bedövande utsikt, en intressant skogs- och agrarhistoria med bra informationsskyltar, flera fina vandringsslingor med utmärkt uppmärkning, samt är inte minst en hotspot för biologisk mångfald. 



Reservatet är hela 900 hektar stort, därigenom ett av de största i södra Sverige. Det sägs rymma hundratalet rödlistade arter och fyrtiotalet nyckelbiotoper. Insekter och lavar är tydligen de mest prominenta organismgrupperna. 



Lite mer ovanliga fåglar som häckar i området ska vara bivråk, nötkråka, skogsduva och spillkråka. De två sistnämnda hörde vi på vår vandring genom reservatet. Nötkråkan är beroende av hasselnötter. Vi förvånades därför att vi såg så lite hassel i reservatet. På nåt ställe såg vi hassel som skyddades av nät mot betesdjur. 

Reservatet inrättades så sent som 2013 och man har verkligen inte legat på latsidan för att göra det intressant och tillgängligt. De främsta syftena med reservatet är två, att bevara och restaurera biologisk mångfald, samt att ge allmänheten en intresseväckande upplevelse. Marken ägs dels privat, dels av staten. 



Naturgeografiskt ligger det i ett område med sprickdalar och småkulligt bergslandskap. Berggrunden domineras av gnejs. Merparten av reservatet ligger ovanför högsta kustlinjen. De lösa jordlagren domineras därför av en osvallad sandig-moig morän. Jordmånen är podsol. Området har, liksom större delen av småländska höglandets västra utlöpare, en för svenska förhållanden hög årsnederbörd på cirka 1200 millimeter. 



Till skillnad från större delen av Halland i övrigt, där granifieringen brett ut sig tämligen ohämmat, har lövskogen här länge haft en fristad. Sannolikt dels på grund av att terrängen förhindrat storskaligt maskinellt skogsbruk, dels därför att vissa markägare varit intresserade av att bevara lövskogen. 

Lövskog utgör idag ungefär 70 procent av skogen i reservatet. Bok dominerar idag bland lövträden, de äldsta kvarvarande bokarna är uppemot 300 år gamla. Förutom i Biskopstorp är det i Halland endast i Åkulla Bokskogar som man finner så fina bestånd av bok. I Halland som helhet gäller detsamma sedan tusentalet år. Dessförinnan var ek det vanligaste. 



Merparten av Halland ligger utanför granens utbredningsområde. Att granen så kraftigt dominerar idag i Halland beror på skogsbrukets omfattande planteringar med gran under de senaste hundra åren. Totalt räknade jag ihop tiotalet trädslag längs vår vandring. Bland de ädla lövträden såg jag förutom bok och ek, även lönn och ask. 



I reservatsskötseln ingår att återställa lövskogens dominans och därför avvecklas mer av den gran som finns där. För åskådlighetens skull lämnas dock en del gran för fri utveckling. På en tredjedel av reservatets yta används skogsbete som metod att åstadkomma lite ljusare och öppnare lövskogsområden.  



Det finns ett antal vandringsslingor om 1-4 kilometer vardera. De är väl uppmärkta och dessutom sammanbundna så att man enkelt kan ta sig en rejäl tur runt reservatet. Vi gick 12 kilometer i reservatets sydvästra del. Mer distans finns därutöver att få i området norr och nordost om reservatets centrum vid Kronotorpet vid Kroksjön. Därifrån utgår flertalet slingor. 



Ett par kortare slingor är tillgänglighetsanpassade för rullstol, rullator och barnvagn. En vid Kroksjön och en upp till den fantastiska utsiktsplatsen på Fästampaåsen. Vid den utsiktsplatsen har man byggt en fin halv amfiteater där man kan sitta och försjunka i den mäktiga utsikten ut över havet vid Halmstad och Steninge. 



I reservatet finns flera objekt av stort agrarhistoriskt värde. Främst tänker jag på systemet av hålvägar som finns i den sydöstra delen av reservatet. Det har skapats av frekvent vandring mellan gårdar och utmarker. I ett parti kunde vi notera att även dagens betesdjur ofta gick i hålvägarna. På håll såg det ut som nån kört fyrhjuling eller motorcykel där, men vid närmare betraktande visade sig att det var en massa spår av klövar där. 



Spännande var också det gamla bostället Furulund. Där finns ruiner efter en ladugård och en jordkällare. Intill finns också en delvis överväxt stengärdesgård. Bostället lär ha byggts vid sekelskiftet 1800-1900 och övergavs sen på 1950-talet. 



Jag gillar ju att bada och hade inledningsvis under vår tur sett fram emot ett avslutande dopp i Kroksjön vid en av dess två bryggor. Dock gjorde ett lätt regn under den avslutande timmen av vandringen att badet fick anstå till ett kommande besök. 

För ett sånt blir det garanterat. Detta var ett av de mer helgjutna naturreservat jag besökt. Så där finns säkert massor mer att upptäcka och lära.



Besök gärna länsstyrelsens hemsida där det finns heltäckande information om reservatet, bl a en skötselplan med en intressant och djuplodande beskrivning. 

http://www.lansstyrelsen.se/Halland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/halmstad/Pages/biskopstorp.aspx

Och framförallt: gör ett eller flera besök. Det får du inte missa!



  







söndag 27 augusti 2017

Fyra sjöar och en massa skog - 16 km vandring strax öster Grimeton i Halland


Utsikt över Grimsjön. Slybemängd granplantering till vänster

Skogslandet bjuder alltid på äventyr och överraskningar. De sistnämnda kan vara av både positiv och negativ karaktär. Oftast är det en blandning av båda. I alla fall när man befinner sig i det brukade skogslandskapet. Som den här dagen ganska nyligen. 

Jag sitter ofta och studerar kartor, bl a med syftet att hitta potentiella vandringar, för mig själv eller för att leda grupper där. I området Åkulla Bokskogar finns många redan markerade leder, men jag har tagit mig före att hitta lämpliga vandringar i det skogsland som är allra närmast Glommen där jag bor vid havet. Det handlar då om den allra västligaste kanten av småländska höglandet, vilket innebär skogarna vid Sibbarp - Dagsås - Grimeton. 

Tre turer har jag redan tidigare funnit ut där och också bloggat om. Nu hade jag genom kartstudier hittat ännu en möjlig, i detta fall nära golfbanan Varberg Östra, vilken ligger cirka en mil NO om Varberg och nära Grimeton. Den såg lovande ut, en rundtur på cirka 15-16 km verkade möjlig. Helt perfekt med andra ord. Ett par-tre ställen för möjliga bad såg det ut att kunna finnas, vädret skulle ju bli fint så det var bra. Efter studier på papperskartan med skala 1:100000, brukar jag också via appen Hitta titta på flygbilden och friluftsversionen. Men flygbilderna är ju inte alltid nyligen uppdaterade, så man vet aldrig vad hittar där ute i terränglådan. 


Karta över vandringsområdet öster om Grimeton, vid golfklubben

Startpunkten blev strax öster om nämnda golfklubb, vid vilken man kan parkera när man kommer med bil. Någon buss dit verkar det inte finnas. Där skogen börjar öster om golfklubben går Grimsjövägen in till höger, där tar man in. Strax har man sen Grimsjön på sin högra sida och snart går det en stig ner till vad som visade sig vara ett utmärkt bad vid några hällar. På andra sidan sjön skymtar fairway till något hål på golfbanan. Jag gick hela min vandringsrunda motsols. Om det är fint väder och man vill ha ett eller flera bad på slutet av rundan, ja då kan man med fördel gå medsols. 


Bad på hällar vid Grimsjön

Man fortsätter grusvägen med sjön på höger hand och en brant på vänster hand. Strax kommer till vänster en liten väg uppför vilken man inte ska ta. Så småningom svänger i alla fall Grimsjövägen av upp mot vänster och för en successivt upp på höjden för att där sluta vid en vändplan. Den här sträckningen från sjön och uppåt ger en lektion i hur svenskt skogsbruk granifierar skogslandskapet. 


Blandskog av tall och lövträd på Grimsjöns östra sida

Längst ner i sluttningen mot sjön finns en blandskog med flera lövträdsarter som ek, bok, lind, asp, björk och sälg. En hel del tall finns där också. Uppe på höjderna är det nästan ren tallskog. Längst upp innan vändplanen breder till vänster ett för Halland ovanligt stort kalt hygge ut sig. Uppskattningsvis är det på 30-40 hektar. Inte mycket naturvårdshänsyn förutom en och annan torraka är lämnad. De obligatoriska körskadorna är lätta att hitta. 


Mycket stort kalhygge med lite lämnad hänsyn öster om Grimsjön

På vägen upp hit finns exempel på markberedning och dessutom granplantering som mest består av ett ogenomträngligt sly av hallon, björnbär och björk. Först efter flera tiotals år utvecklar sig dessa granplanteringar till en skog som är någotsånär framkomlig. 


Den granskog som så småningom blir resultatet av granifieringen av landskapet 

Bortom vändplanen fortsätter en stig. Man följer den och viker ner en bit mot SSO där man kommer på en ny skogsbilväg. Efter ett tag på den byter man riktning mot NO och når då nästa sjö, Rörsjön. På dess norra sida går en liten stig österut. 


Rörsjön

Efter ett tag på den stigen stöter man på en skogsbilväg som inte ser ut att användas. Där finns en badbrygga nedan ett modernistiskt hus med stor glasvägg. Vid bryggan står en "husvagn" av gammalt snitt. Skogsbilvägen svänger av till vänster uppför sluttningen där man stöter på ett t-kors. En liten bit högerut stöter man på Toppabjärs naturreservat med i huvudsak bokskog. 


Naturreservatet Toppabjär

Efter ytterligare en bit är det skyltat en avstickare ner mot Bexells talande stenar. Gå gärna ner där och titta. Stenarna med inskriptioner ligger i den storblockiga sluttningen med bokskog ner mot den tredje sjön på vandringen, Grytsjön. Alfred Bexell levde under 1800-talet och var en rik godsägare, landstingspolitiker och riksdagsman. En av hans fastigheter var Torstorps gård. Han lät en stenhuggare "skriva" in ett antal underfundiga texter/ordspråk på olika stenblock. 


Inskription på en av Bexells talande stenar

"När guldet talar är 
all resonering fruktlös
Karaktär är en fullkomligt
utbildad vilja"

Tillbaka uppe på vägen fortsätter man mot NO till turens fjärde sjö, Valasjön. Där går Hallandsleden förbi. Efter att ta följt stranden en bit norrut viker man av västerut på den skogsbilväg som dyker upp. Den går svagt uppför och följer en mycket stor granplantering med mycket lövsly. Där har vanlig gran blandats upp med plantor av Sitka-gran. Den har gröngrå väldigt stickiga barr. 


Lövslybemängd plantering med Sitka-gran

Efter att ha kommit in i en högstammig granskog och det börjar luta svagt utför stöter man på en liten traktorväg som tar av mot NNV. Den följer man mot gårdarna Ryen och därefter Linnarp. Innan man når gården Ryen är det mest granskog, men i ett parti dominerar bok. Där finns en del död ved, som med alla de livsformer som gagnas av sådan, nog kan uppfattas som i allra högsta grad levande. 


En levande död rotstock av bok, många arter tycker om den

Vid gården Linnarp viker man av mot SV och gården Spekås. Strax innan den finns en mindre traktorväg som går västerut över de glest trädbevuxna betesmarkerna. Vägen omges på båda sidor av en stengärdesgård. Att gå den här vägen fram var en av vandringens höjdpunkter för mig. Men jag är ju också lite besatt av det försvinnande småskaliga gamla jordbrukslandskapet. 


En pastoral liten väg över betesmarkerna mellan Spekås och Torstorp

En liten bit innan man når gården Torstorp passerar man en damm där det nog stundtals kan vara en del sjöfågel. Jag såg endast en ensam knipa. Andra fåglar jag såg eller hörde under vandringen var ormvråk, spillkråka, korp, ringduva, rödhake och talgoxe. 

Väl framme vid Torstorp går man sen bara vägen tillbaka upp mot golfbanan. Där kan man med fördel äta före eller efter vandringen om det passar tidsmässigt med restaurangens öppettider.  

Jag gick de cirka 16 km utan paus på 4 timmar. Med två raster och vandring i grupp bör man nog räkna med 5-6 timmar. Skor med grova sulor kan rekommenderas, främst därför att det längs några sträckor på skogsbilvägar lagts krossgrus som ibland kan ha lite vassa kanter. Jag använde vägkartan 107 Falkenberg (skala 1:100000) i kombination med mobiltelefonens app "Hitta" och dess användarsnitt "Friluft". En kompass är förstås alltid bra att ha med ifall mobilen skulle strejka. 

God tur! 


fredag 25 augusti 2017

Är ett hyggesfritt skogsbruk bättre för klimatet - min replik på debattinlägg i SvD


Ett ovanligt stort hygge för halländska förhållanden med mycket lite hänsyn lämnad

Min replik (texten nedan) införd på SvD:s debattwebb 24 augusti avseende debattinlägget ”Överge modellen med kalhyggen för klimatets skull” på SvD Brännpunkt 20 augusti 2017 (bild nedan). 


Min replik:

Mikael Karlsson och medförfattare föreslår att skogsbruket ska sluta med kalhyggen för klimatets skull. Det finns flera skäl att ifrågasätta kalhuggning, men hänsyn till klimatet är inget sådant. Oavsett vad svenskt skogsbruk gör har det i realiteten ingen annan effekt på klimatet än som en politisk markering. Den kolbomb i marken som enligt författarna briserar efter kalhuggning, den finns inte.

Inlägget har i klimatfrågan en retorik som till del påminner om Skogsindustriernas. Den organisationen använder ordet ”klimat” som ett mantra för att rättfärdiga att skogsbruket tar mest hänsyn till denna aspekt och ger annat viktigt, t ex biologisk mångfald, mindre betydelse. Författarna till det aktuella inlägget tycker sig nu ha kommit på att både klimat och biologisk mångfald kan gynnas samtidigt, detta genom ett hyggesfritt skogsbruk.

Klimatet styrs av storskaliga globala processer. Människans utsläpp av växthusgaser har tillkommit och anses av IPCC redan ha orsakat en höjning av temperaturen. Hur är det då med Sveriges bidrag? Sverige är ett litet land och står endast för 1-2 promille av världens samlade utsläpp. Utan den svenska skogens kolbindning hade siffran varit något större. Svenskt skogsbruk kan därför inte påverka klimatet. Avgörande är vad som händer i länder som USA, Kina och Indien. Användningen av denna klimatretorik är ordets makt över tanken.

Därmed inte sagt att skogsbrukets kolbindning ska lämnas därhän. Nej, FN:s och Riksdagens syn att alla, små som stora, ska bidra i klimatarbetet är det enda rätta. För att Sverige i internationella organ ska kunna driva klimatpolitik trovärdigt, måste vi hålla rent framför egen dörr. Men klimatfrågan får i Sverige inte ursäkta att annat viktigt, t ex miljömålet Levande skogar, läggs i byrålådan. .

I inlägget finns häpnadsväckande påståenden om vad som händer efter kalhuggning med markens organiska material (50 procent kol): ”När skogen huggs ner blottläggs marken och enorma mängder kol läcker ut”, ”...kolet som finns lagrat i marken börjar läcka ut”, ”...skydda marken så att den ej läcker kol”, samt ”Genom att upphöra med kalhyggen minskar vi kolläckaget från marken...”. Författarna verkar här ha missat att marken alltid läcker koldioxid, såväl under bestånds- som hyggesfasen. Grovt sett är det ingen skillnad på nivåerna. Ja, det sker en viss minskning av markens kolförråd under hyggesfasen, men den beror främst på att tillflödet av barr- och rotförna uteblir, inte att utflödet drastiskt ökar. Ett relaterad missuppfattning är att den till kalhuggningen ofta kopplade markberedningen orsakar stora förluster av kol ur marken. Forskning visar att så inte är fallet.


Ett markberett hygge med begränsad framkomlighet

För att bedöma avverkningsmetoders påverkan på landets kolbalans måste man se det i stor skala. I en replik häromdagen visade Tomas Lundmark att ett hyggesfritt skogsbruk ger en lägre tillväxt och därmed kolbindning. Tilläggas kan att det hyggesfria skogsbrukets plockhuggning orsakar mer körande för att skörda samma mängd virke. Detta ger mer växthusgaser.

Vilken den bästa skogsindustrin är för kolbalansen beror främst av tidsperspektivet och till vad träet används. I ett perspektiv av mindre än 100 år är det bäst att inte avverka alls och låta träden stå och fånga koldioxid. Det är givetvis inte realistiskt. I ett längre perspektiv är det avgörande till vilka produkter träet används. Bäst är att använda det till att ersätta energi och produkter baserade på olja eller kol. Eller till långlivade produkter som trähus och möbler. Kortlivade produkter, framförallt vissa papperssortiment, bör på sikt om möjligt fasas ut.

Sammanfattningsvis är ”klimatet” inte ett skäl till att vara emot kalhyggesbruk. Biologisk mångfald och friluftsliv ger betydligt större anledning till skepsis.


En normal slybemängd (björk, hallon och björnbär) och oframkomlig granplantering i Halland










tisdag 15 augusti 2017

Gekås-ägarens slottsplaner - min slutreplik


Hallands Nyheters nyhetsartikel som offentliggjorde slottsplanerna

Nedanstående text exklusive bilder fanns idag 16 augusti 2017 på Hallands Nyheters debattsida. Den är min slutreplik efter en dryg månads diskussion på debattsidan, som har innehållit ett tiotal olika inlägg.

För en månad sen kritiserade jag bygglovet till Gekås-ägaren för en slottsliknande bostad. Slottet passar inte in och strider mot översiktsplanen. Det kom fyra repliker, varav två var skrivna av blivande grannar och vänner till Gekås-ägaren. Den ena skribenten var anonym, den andre en Ingemar Johansson, som visade sig vara en företrädare för Centern och han skrev en replik till.

Replikerna tillförde inget om hur hantera konflikten mellan Gekås-ägarens planer och riksintressena. Istället ägnade sig Johansson åt att med diverse invektiv misstänkliggöra mig och Mats Widgren. Hans andemening var att bara den som är uppväxt i ”bygden” begriper frågan och har rätt att yttra sig. Beklämmande för att komma från en företrädare för Centern. Tilläggas kan att jag bor i kommunen och har 20 års erfarenhet av utflykter i Svartrå.


Landskapet mellan platsen för slottsbygget och Svartrå kyrka

Bygglovsnämndens underlag var svagt. Enda tunga externa yttrandet kom från Kulturmiljö Halland. Det föreslog avslag. Kommunen avfärdade detta med utsvävningar om nationalromantiken, som om man inte visste att den gick i graven för hundra år sedan. Länsstyrelsen gav i en skrivelse en intetsägande information om två naturreservat. Merparten av underlaget var ”in-house”. Noterbart är att Johansson, blivande granne och vän till Gekås-ägaren, är ordförande för Miljö- och hälsoskydd där en tjänsteman skrev ett positivt yttrande om bygglovet. För riksintresset friluftsliv saknades helt beslutsunderlag.


Gården Ängarna idag där slottets avses byggas


Jag hoppas att Länsstyrelsen avslår bygglovet. Om överklagandena faller på att de inte kommer från grannar, då är detta inte mindre än en rättsskandal och visar att lagarna inte förmår säkra landets riksintressen. Då återstår bara att vädja till Gekås-ägaren att avstå sin plan. Istället för ett slott som markerar distans, bygg en bra bostad som värnar kulturmiljön. 


Del av framsidan på Köinge gamla tingshus, renoverat av Gekås grundare

En förebild är Gekås grundare som fint renoverade Köinge tingshus. Johansson menade att vinborgen i Ästad ger motiv för slottet. En avvikande byggnad ska motivera en till – en praxis som ger nedmontering av halländsk kulturmiljö.


"Vinborgen" i Ästad



lördag 12 augusti 2017

Glommen - bilder från hamnen 2016-2017


Sjöbodarna en kall vinterdag

Jag bor nära hamnen och är där ofta. För att bada, skåda fågel, titta på båtar, uppleva ljuset och ovädret, eller bara för att kolla läget. Kameran är alltid med för det dyker alltid upp nåt speciellt. Bilderna här är tagna under under nästan två år, vid olika årstider och olika tider på dygnet. Ni kanske tycker att det är folktomt på bilderna. Inte för att människor skulle vara ointressanta, men det kräver samtycke, vilket är omständigt. Dessutom är jag fascinerad av ljuset och det är oftast mest spektakulärt och vackert tidiga morgnar och sena kvällar. Då är det oftast bara jag ute. Väl bekomme!




Vid inre piren i soluppgången en annan kall vinterdag





En av fiskebåtarna vid kajen en dimmig och råkall dag





Fiskebåtarna på plats en stilla morgon i augusti





En tom småbåtshamn en kall och klar vintermorgon





Småbåtshamnen full av båtar i augusti





Mörka moln drar fram över havet





Hamnfyren på vakt mot ovädret





En ovädersafton





Vågor rullar in och bryts sönder





Segelbåt på ingång





En mörk natt - allt är lugnt





Vikingar har intagit hamnen





Soluppgång bortom grannen i söder - Morups Tånge fyr





En kall vintermorgon i soluppgången igen




Soluppgång i augusti över taket på f d Falkenberg Seafood




En spännande augustihimmel i soluppgången