lördag 13 mars 2021

Vandring runt sjön Stora Neten vid Nösslinge i Halland



Mina favoritvandringar i Halland går nästan alla runt lite större sjöar. Det är nåt psykologiskt. Jag, liksom de flesta, gillar "sjöutsikt". Det känns också som en rejäl prestation att ha gått runt en hel sjö. 

En av mina favoritvandringar runt en sjö är vid Stora Neten. Den ligger tre mil nordost om Varberg. Den kallas lokalt även Stora Neden (med d). Den är en av Hallands större sjöar med en yta på 2,9 kvadratkilometer. Vattnet är bra och sjön fungerar som en av flera vattentäkter för kommunen. 




Nösslinge röda träkyrka från medeltiden ligger vackert belägen i sjöns norra ände, alldeles nära vattnet. Den har renoverats många gånger, den senaste mer omfattande för sjuttio år sen. Väggarna är beklädda med röda träspån och taket med grå dito. Kyrkan tillhör Himledalens församling i Göteborgs stift. 

Det finns vid kyrkan en större parkering där man kan parkera om det inte är högmässa. En bro skär väster om kyrkan av en liten bit av sjön i norr. Vid den lilla Gällarpesjön en kilometer västerut har Hallandsleden ett etappmål med vindskydd. Där finns också en parkering.



Karta ur boken "Vandra Hallandsleden" av Sara Danielsson 2020, Calazo förlag. Den röda linjen är Hallandsleden. Den svarta linjen är min och beskriver den väg jag gått öster om sjön. Markeringen "Start" avser etappmål/start på Hallandsleden. 

Hallandsleden löper på Stora Netens västra sida, röd markering på kartan. I kombination med egenfunna vägar på sjöns östra sida (svart linje), blir det en fin runda runt sjön med start och mål på samma plats. Inkluderar man den lilla sjödelen norr om bron är hela sträckan 18 kilometer. Om man struntar i den blir det 15 kilometer. Jag har gått rundan flera gånger och då alltid motsols. Skälet är oklart, men sannolikt beroende på att man då får den mest kuperade och krävande terrängen i början, vilken finns på sjöns västsida. 

Vägbeskrivningen nedan är följaktligen motsols. Men den som vill ha den mest spektakulära terrängen på slutet ("det bästa till sist") kan förstås gå medsols. 

Naturen är varierad med barrskog, lövskog, ängsmark och åkermark. Bitvis är det som sagt rejält kuperat, med ibland klippor och stup.  Området är sjörikt och man ser förutom Stora Neten några mindre sjöar. 




Från västra brofästet (Porsudden) följer man Hallandsleden söderut, till att börja med på en grusväg förbi gården Skogen. Leden följer sjön på en stig ytterligare nån kilometer söderut. Därefter viker leden av västerut i en lång och kraftig stigning. Man skymtar några små tjärnar. Efter ett tag svänger leden av mot söder och sydost. Leden passerar strax intill sjön Långasjö och sen naturreservatet Märkedalen. Där leder det kraftigt nedåt i en klippig ravin tills man når sjön. Där stöter man på en skylt som markerar ett gammalt torpställe. Strax når man sjöns södra vik vid Nedre Lia. Här intill tar kommunen vatten ur sjön.



 

Där Hallandsleden lämnar de öppna markerna vid Nedre Lia, då är det dags att lämna den. Man tar av snett mot vänster på en liten skogsväg och sen vänster en gång till efter några hundra meter. Det bär rejält uppför en bit och sen nedför mot sjöns sydöstra vik Kålleviken. Man följer sjön och tar sen vänster in på en liten avtagsväg efter några hundra meter. Man får hålla ögonen öppna, den är ganska lätt att missa, den tar liksom av både bakåt och nedåt. Efter en stund passerar man gården Hulegård. 




En bit efter gården tar man första skogsbilväg till vänster. Den slutar med en vändplan. Rakt fram fortsätter en mindre stig in i skogen. Den når så småningom en större öppen betesmark, det brukar beta får där på sommaren. Det har funnits en bosättning där, en husgrund finns plus vårdträd. Området passar bra för en rast. Man fortsätter sen lite snett framåt vänster. Då kommer man ner till en grusväg som man tar till höger. Då kommer man strax till gården Bökekolmen. Där tar man vänster och sen är det bara att gå på 3-4 kilometer tills man kommer åter till kyrkan. 




Vill man inkludera även den norra lilla sjödelen är det läge att göra det nu så här på slutet. Det är ganska lättgånget. 

Sammantaget en fin och ganska krävande vandring. Den sammanlagda höjdskillnaden är 365 meter, vilket är rätt mycket för halländska förhållanden. 



Min akvarell