måndag 6 februari 2012

SNF och Sveriges Natur kunde inte erkänna att man hade fel i blåbärsfrågan




På annan plats i denna blogg har jag visat att SNF utan saklig grund drev en medlemsvärvningskampanj med budskapet att blåbären minskat i södra Sverige p g a det storskaliga skogsbruket:
 

http://hans-orjan.blogspot.com/2011/10/snf-hade-gatt-vilse-i-blabarsskogen.html
 

Jag försökte också få ett inlägg om detta i Sveriges Natur, men det gick inte för sig.

När sen Riksskogstaxeringen publicerade data över blåbärets utveckling visade det sig att det tvärtemot vad SNF hävdade skett en ökning av blåbär i Götaland (men däremot en minskning i Norrland).
 

I Sveriges Natur nr 5 2011 s 36 finns en notis med rubriken "Blåbären minskar". Där trycks förstås på att blåbären minskat i Norrland, men inte med ett ord nämns att bläbären tydligt ökat i Götaland, detta helt på tvärs med vad SNF tidigare hävdade.
 

Det hade varit hedervärt om SNF i Sveriges Natur passat på och gjort självkritik och erkänt att man hittat på att blåbär skulle ha minskat i södra Sverige. Istället fortsätter man att lägga ut dimridåer och handskas ovarsamt med sanningen.
 

Den förljugenhet och brist på självrannsakan som nu uppdagats borde inte få förekomma i landets största naturvårdsorganisation. Jag ser mig därför tyvärr nu nödsakad att lämna organisationen efter flera årtiondens medlemskap. Jag kan inte medverka till att finansiera en organisation som medvetet far med osanning.