onsdag 26 oktober 2011

Örnen är död, örnen lever

För en dryg månad sen hittades en fullvuxen havsörn död strax intill ett bo på en ö i Söderhamns skärgård. Den hade en misstänkt skottskada på huvudet.  Saken polisanmäldes och fågeln obducerades senare.

Vi blev givetvis ledsna då vi hörde talas om detta och undrade vem som kunde vara så illasinnad. Havsörnsopulationen har visserligen hämtat sig bra på Ostkusten, men så här långt norrut är det inte så ofta man ser den. Det brukar glädja oss mycket då en havsörn syntes ute vid Skatrevet under våra regebundna besök. Ibland kunde vi se ett par röra sig ute över skären utanför. Nu undrade vi om det var någon av de örnar som vi brukat se som hade skjutits.

När vi nu i helgen gick på stigen på Skatön kom den som en uppenbarelse - en ung havsörn svepte emot oss strax över talltopparna! Fantastiskt - även om den äldre fågeln skjutits, så såg vi nu kanske dess avkomma i luften ovanför oss. Örnarna lever vidare.


                                     Foto: Maria Mia Lindgren (från nätet)


Denna glädjande nyhet kom inte ensam - när vi lite senare pratade med vår närmaste granne, som bor i Söderhamn och läser lokaltidningen, fick vi dessutom veta att obduktionen av den döda örnen visat att den inte skjutits. Dock hade man inte säkert kunnat fastställa dödsorsaken. Möjligen hade den dött en naturlig död och sen fått skadan av kråkor eller mink. Vår tilltro till mänskligheten, som fått sig en törn, återhämtade sig snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar