onsdag 2 april 2014

Eldfängt i inre Halland




Det blev en fin och eldfängd långhelg i det inre av Halland. På programmet stod främst luntning av tomten vid den gamla banvaktarstugan i Kogstorp strax söder om Ullared. Solen sken och det var en lagom svag vind. Med tanke på den tidiga våren trodde vi att det eventuellt skulle ha blivit för grönt redan, men så var inte fallet. Det fanns tillräckligt mycket torrt gräs och det gick utmärkt bra att lunta. På ett par timmar var tomten avbränd. Bidrar vi till växthuseffekten med denna eldning? I så fall ytterst marginellt. Det torra gräset är ju ett ”biobränsle”. Merparten av kolet i gräset skulle ju hamna i atmosfären i alla fall om det hade legat kvar på marken och multnat.

Vi hann också med lite utflykter i området. De vackra Sumpafallen i Högvadsån fick ett fikabesök i eftermiddagssolen på lördagen. Glädjande många hade hittat dit. På måndagsmorgonen blev det en vandring runt Björkasjön precis när frosten gav med sig. Det var torrt och fint mest hela vägen runt. Nu låg vattnet stilla som en spegel. Vilken skillnad mot förra året, då låg isen fortfarande på sjön.

Som vanligt bodde vi på fina Bråtadals vandrarhem. Det hade precis bytt ägare och vi var nyfikna förstås på hur det skulle vara att bo där nu. Glädjande verkar den nye ägaren fortsätta med ungefär samma uppskattade inriktning som den förra. Det var lugnt och harmoniskt som vanligt att bo där. Ett verkligt retreat för själen!

En del relativt nyanlända fåglar hann vi också med att notera i området, t ex röd glada, fjällvråk, trana, storlom och gransångare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar