Axfoods nedläggning av Falkenberg Seafoods verksamhet i Glommens hamn öppnar möjligheter. Dessa borde ha förstärkts av kommunens köp av byggnaden, som för övrigt står på kommunal mark. Kommunen har nu enligt uppgift på allvar tagit tag i arbetet med en ny detaljplan för området. Det är därför nu tillfälle att uttrycka sin åsikt.
Kommunen borde i samverkan med de boende i Glommen ta tillfället i akt att förädla de mervärden för boende och besökande som finns i hamnområdet. Dessa mervärden uppfattar jag vara utsikten över havet med dess oändlighet, vackra solnedgångar och spännande stormar, det lokala fisket med båtar och sjöbodar, småbåtshamnen med gästplatser och service, samt fina möjligheter till bad, restaurangbesök och fågelskådning alldeles i närheten. Falkenbergs Seafoods före detta stora byggnad bidrar inte positivt till dessa mervärden, snarare är den ful och en flaskhals för en positiv utveckling av området.
De flesta människor älskar att vara vid vatten i form av hav, sjöar och vattendrag. Det har man i många kommuner förstått och tagit fasta på i ett modernt samhällsbyggande. I många tätorter vid vatten pågår arbetet med att göra vattenfronten tillgänglig för människors boende och friluftsliv. Gamla industrianläggningar och liknande som ej längre nyttjas avlägsnas. Det finns flera lysande exempel på sådana förändringar i stadsbilden: Göteborg, Malmö, Örebro, Ludvika och Stockholm. Även i Falkenberg och Varberg pågår en sådan förändring. Detta är något som även borde ske i Glommen. Chansen finns nu.
Min framtidsbild är att hamnområdet görs ännu mer attraktivt än idag genom följande åtgärder:
1/ Falkenberg Seafoods före detta byggnad ersätts av sjöbodar
Byggnaden rivs och ersätts av en länga med flera lite större sjöbodar. Dessa hyrs ut till företagare, organisationer och privatpersoner som vill bidra positivt till hamnområdets attraktionsvärde för boende och besökare.
Det kan till exempel handla om café, pub, pizzeria, hantverksbutik, ateljé med galleri, klubblokal, gym, mindre vandrarhem, fiskbutik och kurslokal. Flera av nämnda verksamheter kan sannolikt dessutom samutnyttja en enskild lokal för bättre ekonomi, till exempel café, ateljé och galleri.
En utmaning blir att finna former för ett nyttjande året runt. Detta i och med att antalet besökare i Glommen är stort på sommaren och lågt på vintern. Särskilda insatser behövs säkert för att locka många besökare även under vinterhalvåret. Det går nog att hitta på mer än Julmarknaden och idéer om kontinuerliga aktiviteter som lockar boende och besökare även under vintern är välkomna.
2/ Byggnaderna av korrugerad plåt ersätts av låga bostadslängor
Det rör sig om dels gamla trålbinderiet, dels den hangarliknande gröna byggnad som tydligen fortfarande ägs av Falkenberg Seafood. Dessa rivs därför att de är fula, knappast används och står i vägen för positiv förändring av markanvändningen.
Den då frigjorda platsen efter trålbinderiet och den öppna ytan strax bakom nyttjas förslagsvis till att bygga en eller ett par låga längor med bostäder för uthyrning. Dessa ska vara så låga och så fina att de boende på Båthusvägen snarast upplever en förbättring av miljön jämfört med nu.
Ovanstående är min bild av en möjlig utveckling av hamnområdet. Den innebär att behålla redan existerande byggnader och verksamheter som har hög attraktionskraft. De som saknar en sådan byts ut mot nya som kan locka både boende och besökare.
Hoppas att ni läsare tycker att mina förslag är värda att fundera över. Förhoppningsvis stimulerar denna text med bilder till ert eget tänkande kring hamnens framtid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar