söndag 6 oktober 2024

Min CV i stora drag

 


I bokskogen vid Björka sjö


CV för Hans-Örjan Nohrstedt 1950-02-27 


Född 1950 och uppvuxen i Sundsvall

Skolgång från andra klass t o m gymnasiet i Örebro (Engelbrektsskolan och Karolinska läroverket, naturvetenskaplig linje)

Militärtjänst vid I3 i Örebro, plutonchefsskola 15 månader

Agronomexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) 1977 - inriktning främst mot marklära, hydrologi och miljövetenskap, examensarbete om tungmetallhalt i höstvete och dess beroende av markens egenskaper

Specialpraktik tre månader vid lantbruksnämnden i Gävle - täckdikning inklusive avvägning av fält, kartritning och efterbesiktning

Forskarutbildning i marklära start 1977, Dr-examen 1984, avhandling om kvävefixering hos frilevande mikroorganismer i skogsmark, den kom att bli 2/3 utveckling av mätmetoden och 1/3 ekologi, fem uppsatser varav tre i en riktigt fin tidskrift (Soil Biology and Biochemistry).

Institutet för skogsförbättring i Uppsala 1984 - 1992, forskningsledare inom ämnet skogsgödslingens miljöeffekter (mark, vatten, flora)

Skogforsk i Uppsala 1992 - 2000, forskningsledare och programchef (mark, vatten, flora), ledde en grupp på drygt en handfull personer, varav fyra parallellt var doktorander vid SLU eller Uppsala universitet, då med mig som biträdande handledare

Docent i skoglig marklära 1996, vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU, Umeå. "Docent" är en utbildning med examen. Den syftar till färdigheter i att handleda doktorander. På engelska "associate professor"

Under ett par år arbetade jag på deltid som vetenskaplig huvudredaktör för tidskriften Scandinavian Journal of Forest Research, detta var omkring millenieskiftet

Forskningsrådet Formas i Stockholm 2001 - 2011, chef för forskningsenheten med ca 25 personer i sex år. Enheten ledde arbetet med att granska och rangordna forskningsansökningar, detta med hjälp av paneler av internationellt framstående forskare. Därefter två år som chef för strategi och analys, det handlade om planering av rådets verksamhet och utvärdering av utförd forskning och externa forskningsinstitut. Slutligen två år som rådets internationelle chef, med ansvar för internationella samarbeten. Det innebar mycket deltagande vid internationella möten, företrädesvis i Bryssel. 

Prefekt vid Institutionen för mark och miljö på SLU 2011 - 2014. Prefekten är en institutions högste chef med ansvar för hela verksamheten, i detta fall inklusive forskning, utbildning och miljöanalys. Det är en av SLU:s större institutioner, då var det ca 150 anställda.  

Under forskningskarriären har jag publicerat ett knappt femtiotal vetenskapliga uppsatser i tidskrifter med oberoende expertgranskning. Mitt H-index är ca 28, vilket innebär att jag publicerat 28 artiklar, med minst 28 citeringar på var och en. Totalt är det mer exakt 44 artiklar med sammanlagt 1911 citeringar, det motsvarar i genomsnitt 43 citeringar per artikel. 

Jag har suttit i ett antal vetenskapliga paneler:

  • Inom EU:s ramprogram för forskning, som svensk expert inom Tema 2 "Jordbruk, skogsbruk och fiske" - lade grunden för kommande utlysningar av forskningsmedel
  • Vetenskapsrådets kommitté för forskningens infrastruktur
  • SIDA:s/Vetenskapsrådets panel för forskning i utvecklingsländer
  • Stiftelsen Svensk Hästforskning
  • Lammska stiftelsen (miljö) - där var jag ordförande i den vetenskapliga panelen

Skogsstyrelsens referensgrupp för skogsmarkskalkning medverkade jag i ett par år på 1990-talet.

Pensionering i februari 2014 - det var på den tiden ett år i förtid, jag var 64 år. En prefekt förordnas med tre års omdrev, det skulle, om jag hade fortsatt, inneburit arbete till 67 år. Det hade varit rätt krävande arbeten i många år, intressant och utvecklande, men det blev inte nån tid över till så mycket annat. Jag ville hinna ägna tid åt annat jag tycker om, som familj, barn och barnbarn, friluftsliv, skrivande och måleri, sociala medier och föreningsliv.

Tilläggas kan:

Erfarenhet av praktiskt arbete i jord- och skogsbruk har jag från de yngre tonåren. Det handlade då till en början om sommarjobb på släktingars gårdar i Värmland, Dalarna och Södermanland. Efter lumpen jobbade jag en sommar tre månader på en stor gård utanför Örebro (Åkerby). På den tiden då jag inledde agronomstudierna började man med ett s k propedeutiskt år, vilket huvudsakligen innebar arbete på en gård under två hela växtsäsonger. Jag var på Skoglösa gård en bit ifrån Önnestads lantbruksskola. Man bodde på skolan och hade där undervisning under vintermånaderna. 



På tur i nationalparken Björnlandet


Och nu då som pensionär?

Jag flyttade till Glommen i Halland för nu snart tio år sedan. Där medverkar jag en hel del i friluftslivet. Mycket vandring blir det i den Facebookgrupp "Vandra i Halland" som jag och en person startade för sex år sedan. Vi är idag drygt arton tusen medlemmar och ordnar gemensam vandring varannan söndag året runt. Då kommer det 10-50 personer beroende på väder. 

De första fem-sex åren satt jag i styrelsen för Bygdegården, men slutade där när jag valdes till ordförande i Naturskyddsföreningen i Falkenberg. Därutöver blir det en del fågelskådande och debatt på sociala medier. 

Under de senaste fyra-fem åren har jag årligen bedömt forskningsansökningar åt Skogssällskapet.

Min blogg som jag startade 2011 har många läsare, till dags dato nästan en kvarts miljon. Där skriver jag miljödebatt och berättar om vandringar, totalt finns där ca 330 inlägg. Bloggen heter "Hans-Örjan" med adress hans-orjan.blogspot.com 

Slutligen håller jag på en del med konstutövning i form av akvarellmåleri och fotografi. Jag är medlem i Falkenberg konstnärsförening och var det tills nyligen också i Galleri 70 i Halmstad. Det har blivit ett drygt tiotal utställningar, flertalet tillsammans med andra. 



Morups kyrka

Avslutningsvis kan nämnas att jag skrivit en barn- och ungdomsbok - "Silverrånet vid Ösängsbacken". Det är en fiction från 1700-talet som utspelar sig i södra Dalarna. Den utkom 2019 på Vaktel förlag.



 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar