tisdag 23 april 2024

Fågelstrul - vad får man göra mot störande fåglar?


 

Jag är ny ordförande i Naturskyddsföreningen i Falkenberg. Mitt namn och telefonnummer står på föreningens hemsida. Det har gett mig nya insikter om hotet mot naturen. Ett gäller våra bevingade vänner fåglarna. Det finns ju en stor och välrenommerad ornitologisk förening i Falkenberg och man kan tro att folk i förstone ringer dit. 


Många fågelarter är bara glädjeämnen. Men när det är många individer på ett ställe där de för oväsen och skitar ner, då kan måttet bli rågat för intillboende. Det är förståeligt. I Uppsala bodde jag en tid granne med en råkkoloni. I Glommen är det livat värre med trutar, måsar, strandskator m m. 





En anonym person i grannbyn tipsade om att närboende hade rivit ner råkbon med levande ungar, detta i en talldunge. Fågelungar som slogs ihjäl. Och sen hade marodörerna grävt ner dom. Jag cyklade förbi dagen efter och kunde då konstatera att råkorna kretsade över träden, men några bon kunde inte ses.





Jag bor själv sjönära på den halländska kusten. Här är många människor väldigt irriterade över de trutar och måsar som bygger bon på hustaken. Dessa arter häckar normalt på stranden, men när minken spred sig blev de tvungna att flytta upp på hustaken. Folk som inte står ut pickar eller tar ägg. Själv har jag agerat förebyggande, jag har lagt en egentillverkad spikmatta i ett hörn på taket där trutarna vill bygga. Det funkar suveränt bra.


Det finns även små och gulligare fåglar som kan irritera. Jag hade under en period med dålig sömn stora problem med en skränande gråsparvshane. Den höll på all ljus tid. Min dotters stora hatobjekt var en period en koltrast som sjöng vackert, men ihärdigt och framförallt alltför tidigt på morgonen. 


Vad får man egentligen göra mot fåglar som stör? Grundregeln enligt EU:s fågeldirektiv är att alla vilda fåglar är fredade, med undantag från dem som har reglerad jakttid. EnlIgt detta direktiv är inget agerande tillåtet som dödar eller skadar fåglar, ägg, bon och livsrum. 


Men det finns ett kryphål som sista utväg: skyddsjakt. Om folk eller egendom är hotad får åtgärder vidtas vid sidan om ordinarie jaktordning. Dock måste man inneha jakträtten i det aktuella området. Jaktmetoderna måste vara tillåtna. I tätbebyggt område får man inte skjuta. I det fallet kan kommunal jägare tillkallas. 


I samband med Valborg kom jag i kontakt med en annan fågelrelaterad problematik. Upplagda rishögar är som magneter på fåglar som söker boplats. Högarna byggs på ofta flera veckor i förväg. Så fåglar hinner bygga bo och lägga ägg innan högen ska eldas upp. Kanske hinner även ungarna kläckas fram. 





Ett par dagar innan vår lokala brasa skulle eldas upp gjorde jag ett par korta besök för att se om där var fåglar. Ärtsångare, buskskvätta och gräsand (!) var skörden. En gräsandshane satt högst uppe på högen. Jag tänkte att en hona kanske låg gömd. Och mycket riktigt, när jag gick förbi strax intill, då tog inte bara hanen till vingarna, utan även en hona flög upp. 


Mina lokala rishögsoperatörer sa att dom brukade ruska om i riset för att fåglarna skulle fly och slippa stekas. I och för sig bra, men både ägg och ungar går till spillo. Även i detta fall torde det vara bäst att agera förebyggande. Hur får man fåglar att låta bli att bosätta sig i rishögar ämnade för brand? Ett sätt kanske är att sätta upp en sån där fladdrande rovfågelssiluett. Här finns utrymme för goda idéer. 


Sammanfattning:


Är du störd av fåglar - utgå ifrån att ingen motåtgärd är tillåten. 


Agera proaktivt - hindra dom att slå sig ner. 


Om du får panik och tänker på skyddsjakt - kolla med kommunen vad som är tillåtet. 



Hör gärna av dig om du har synpunkter på detta ämne. Jag tycker själv att det är svårt, särskilt detta med skyddsjakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar