onsdag 1 maj 2013

Mycket ”kulturskräp” i det halländska landskapet


                  Gamla kylskåp längs åkervägen mellan gårdarna Ängarna och Svartrå

På vandring i det halländska landskapet stöter man frekvent på allsköns skräp som ofta påminner om tidigare mänskligt leverne. Det handlar mest om saker som när de väl tjänat sitt syfte bara lämnats eller hivats ut i naturen. En del är modernt skräp av sentida art, medan mycket är relativt gammalt och kanske enligt någons uppfattning skulle förtjäna epitetet ”kultur-/fornminne”.


        Rostande gammal traktor modell Gråsugga i skogsbrynet längs Lustorpsvägen

Här i detta inlägg visas i bild exempel på skräp som har mött mig på min väg under några få dagars korta vandringar i det halländska landskapet, företrädesvis där skogslandet tar vid från slätten i Svartrå socken. Ansvariga markägare borde ta sitt ansvar och städa upp. Inte bara för att skräpet är förfulande, utan också därför att det innebär risk för skador på djur och människor.



                              Sönderfallande uthus, också en bit från Lustorpsvägen



                    Sönderrostad tunna, troligen från flytbrygga, vid Älvasjöns strand

Det ges också ett avslutande exempel på en helt annan typ av ”nedskräpning” i landskapet. Det är ett pågående nybygge av ett vinbryggeri och konferenslokal i Ästad. Det är fullkomligt obegripligt hur den planerade skapelsen kunnat få byggnadslov. Bygget kommer enligt det på platsen uppsatta plakatet att mest likna en dåligt maskerad krigsbunker, vilken på intet sätt harmonierar vare sig med annan bebyggelse eller med landskapet.



                                    Så här kommer det påbörjade vineriet att se ut

Kring Ästad verkar för övrigt någon slags ”Ullareds-anda” ha slagit rot, med samma respektlöshet mot landskap och natur. Här grävs det och schaktas på ett sätt som påminner om hur Gekås brett ut sig genom att berg sprängts bort och en sjö delvis förstörts. Vid Ästad längs Älvasjöns västra strand liknar det idag mest ett slagfält med schaktmassor överallt, och detta längs den vandringsled som det görs reklam för. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar