söndag 10 november 2013

Höstfika vid Norby soldattorp



                            Foto från nätet, Mark Harris, Frozentime
                                                             
Torpet ligger i Uppsalas västra utkant, på sluttningen ner mot vackra Hågadalen i stadsdelen Norby. Det har anor från 1600-talet, den nuvarande stugan är från 1800-talet. Den siste soldaten bodde där till sin död 1952, detta långt efter indelningssystemets upphörande i början på 1900-talet.

Torpet sköts numer och sen drygt 15 år av en ideell förening. Den köpte, tog väl hand om torpet och hindrade därmed dess förfall. Idag är stugan varsamt och tidstypiskt renoverad, både utom- och inomhus. En ytterligare byggnad är under uppförande på tomten, detta för att kunna ta emot lite mer folk än vad som idag ryms i den lilla torpstugan.

Föreningen driver café i stugan och har då öppet några söndagar höst respektive vår. Dessa tillfällen anslås vid grinden. Nästa tillfälle är i advent, andra söndagen i december. Brasor sprakade mysigt vid gårdagens fikabesök både i det stora köket och i det minimala sovrummet. Kaffebrödet var fantastiskt gott. På våren finns vid något tillfälle våfflor, vilket tydligen brukar var jättepopulärt.

 

Föreningen gör en viktig kulturhistorik gärning som vårdar detta soldattorp. Gå gärna dit på ett besök för en fika och gå också med i föreningen. Lite mer info inklusive bilder finns att hitta på nätet om du googlar på ”Norby soldattorp”. Informationen på den aktuella sidan verkar dock inte vara helt uppdaterad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar