Nedanstående text fanns införd som debattinlägg i Hallands Nyheter 29 april 2016:
http://hn.se/asikter/ordetarfritt/1.4926315-ingen-kris-for-mjolkproduktionen
Rubriken var som vanligt satt av redaktören och som ofta inte helt väl vald. Mitt förslag var "Myter om mjölken". Att det inte är någon kris för mjölkproduktionen påstår jag inte i texten. Däremot att krisen, mätt i nedläggningstakten av mjölkgårdar, varit avsevärt värre förr.
I HN 18/4 sprider
krönikör Eva Bofride, Centerpressens Nyhetsbyrå, myter om mjölk.
Utifrån ett gotländskt mjölkföretags konkurs sprider hon vidare
de myter som ingår i LRF:s propaganda för ökat stöd till en
bransch med överproduktion, stort skattestöd och miljöproblem.
Myt 1: Svår kris
för mjölkproduktionen
Takten i
nedläggningen av mjölkgårdar under LRF:s två ”krisår” 2014
och 2015, efter Rysslands importstopp, har bara varit hälften så
stor som tidigare. Nedläggning av mjölkgårdar har historiskt
oftast inneburit att produktionen övertagits av andra.
Myt 2: Mjölkgårdar
grundbulten för landsbygden
Tesen är: utan
mjölkgårdar ingen levande landsbygd och inget öppet landskap.
Faktum är att mjölkgårdar utgör bara sex procent av alla företag
på landsbygden. Retoriken glömmer växtodlingen, hästnäringen,
skogsbruket, besöksnäringen och alla som bor på landsbygden.
Fodret till mjölkkor kommer mest från åkermark. Sådan mark kan
enkelt hållas öppen genom att odla annat än vallar, såsom mat vi
kan äta och lågväxande energigrödor.
Myt 3: Krav avseende
miljö och djuromsorg är avgörande för ”mjölkkrisen”
Helt avgörande för
att svenska mejerivaror tappar mark internationellt är global
överproduktion och det ryska importstoppet. Ovanpå detta kan de
svenska reglerna ha en viss marginell effekt. Men vilken slutsats ska
dras? LRF vill både ha kakan kvar och äta upp den: man vill både
sälja ”svenska mervärden” och ta bort särregler. Det rimliga
är att ha stränga krav och verka för att EU anammar dem. Ännu en
myt är att svenskt jordbruk har särskilt låg användning av
antibiotika och bekämpningsmedel. De andra nordiska länderna
exklusive Danmark, samt de baltiska länderna, är i samma klass som
Sverige, ibland bättre.
FN (IPCC, FAO) anser
att mjölk- och köttproduktion har en negativ miljöpåverkan av
betydelse globalt och att branschen kan reducera den. Detta även om
annan verksamhet har större betydelse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar